Перегляд за Автор "Лі, Сіньцзе"
Зараз показано 1 - 4 з 4
Результатів на сторінку
Параметри сортування
- ДокументЕстетично-спрямовані дисципліни: можливості та проблеми викладання он-лайн(Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, 2021-03-19) Лі, СіньцзеУ статті досліджено питання естетичного наповнення професійної компетентності через питання самопрезентації, попиту на професійну діяльність і фахівця, сприйняття результатів професійної діяльності, отримання задоволення від професійної діяльності, формування індивідуального стилю діяльності в контексті роботи з естетично спрямованими дисциплінами в онлайн і офлайн формах. В статье исследован вопрос эстетического наполнения профессиональной компетентности через вопрос самопрезентации, спрос на профессиональную деятельность и специалиста, восприятие результатов профессиональной деятельности, получение удовольствия от профессиональной деятельности, формирование индивидуального стиля деятельности в контексте работы с эстетически направленными дисциплинами в онлайн и оффлайн формах. The article examines the aesthetic content of professional competence through self-presentation, demand for professional activity and specialist, perception of professional results, enjoyment of professional activity, formation of individual style of activity in the context of working with aesthetically oriented disciplines in online and offline forms.
- ДокументРЕАЛІЗАЦІЯ ПРОФЕСІЙНО ОРІЄНТОВАНОГО ЕСТЕТИЧНОГО СМАКУ У ПРИКЛАДНІЙ СФЕРІ(Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, 2020-05-14) Лі, СіньцзеУ публікації розглянуто прикладну естетику, яка є процесом, практикою, досвідом та дією у взаємозв’язку. Вона охоплює спільні історичні та соціальні ресурси, які використовує творець (людина, яка щось створює) для підтримки взаємного залучення до дій, виробництва та відтворення конкретних способів взаємодії зі світом. Зазначено, що можливості прикладної естетики у викладацькій діяльності пов’язані із візуально-чуттєвим сприйняттям предмету викладання та самого викладача, дотриманням балансу часу, гармонії, гумору, іронії, драматичності, емоційності, очікування, чуттєвості тощо у подачі знань. Відповідно професійно орієнтований естетичний смак реалізується як компетентність, що посилює весь спектр особистісних якостей викладача. The publication examines applied aesthetics, which is a process, practice, experience and action in a relationship. It encompasses the shared historical and social resources used by the creator (the person who creates something) to support mutual engagement in action, production and reproduction of particular ways of interacting with the world. It is noted that the possibilities of applied aesthetics in teaching activities are connected with visual-sensual perception of the subject of teaching and the teacher himself, observing the balance of time, harmony, humor, irony, drama, emotionality, expectation, sensuality, etc. in the presentation of knowledge. Accordingly, a professionally oriented aesthetic taste is realized as a competence that strengthens the whole spectrum of personal qualities of the teacher.
- ДокументФормування естетичного смаку як складова підготовки майбутніх вчителів : контекст інформаційного суспільства(Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка, 2020) Лі, Сіньцзе; Цзи, ФенлайМетою статті є теоретичне обґрунтування педагогічних умов формування естетичних смаків як важливої складової підготовки вчителів в умовах інформаційного суспільства. Методологія дослідження містить загальнонауковий діалектичний, системний, порівняльно-правовий, історичний, соціологічний, формально-логічний підходи, що дозволило розглядати естетичний смак як категорію, що формується за допомогою зовнішніх цілеспрямованих або стихійних інформаційних впливів, а відповідно потребує особливого педагогічного інструментарію для виховання. Наукова новизна полягає у тому, що вперше досліджується формування моральних та естетичних якостей здобувачів освіти в умовах швидкої комп’ютеризації, збільшення частки дистанційної освіти, зменшення живого спілкування з вчителем, стрімких потоках інформації тощо. Аналізуються підходи до підготовки вчителів до формування естетичного смаку в умовах діджиталізації, засобами дистанційної освіти. Проаналізовано Державний стандарт дошкільної освіти, Державний стандарт початкової загальної освіти, Державний стандарт вищої освіти за спеціальностями «Дошкільна освіта», «Професійна освіта», «Музичне мистецтво», «Психологія», «Соціологія», з вказаних документів визначені ті компетентності, які містять компонент естетичного смаку. Целью статьи является теоретическое обоснование педагогических условий формирования эстетических вкусов как важной составляющей подготовки учителей в условиях информационного общества. Методология исследования включает общенаучный диалектический, системный, сравнительно-правовой, исторический, социологический, формально-логический подходы, что позволило рассматривать эстетический вкус как категорию, которая формируется с помощью внешних целенаправленных или стихийных информационных воздействий, а соответственно требует особого педагогического инструментария для воспитания. Научная новизна заключается в том, что впервые исследуется формирование нравственных и эстетических качеств соискателей образования в условиях быстрой компьютеризации, увеличение доли дистанционного образования, уменьшение живого общения с учителем, стремительных потоках информации и тому подобное. Анализируются подходы к подготовке учителей к формированию эстетического вкуса в условиях диджитализации, средствами дистанционного образования. Проанализированы Государственный стандарт дошкольного образования, Государственный стандарт начального общего образования, Государственный стандарт высшего образования по специальностям «Дошкольное образование», «Профессиональное образование», «Музыкальное искусство», «Психология», «Социология», из указанных документов определены компетентности, содержащие компонент эстетического вкуса. The purpose of the article is theoretical substantiation of pedagogical conditions of formation of aesthetic tastes as an important component of teachers training in the conditions of information society. The methodology of the research contains general scientific dialectical, systemic, comparative-legal, historical, sociological, formal-logical approaches, which allowed to consider aesthetic taste as a category formed by external purposeful or spontaneous informational influences, and accordingly requires special pedagogical tools. The scientific novelty is that for the first time the formation of moral and aesthetic qualities of students is studied in the conditions of rapid computerization, increase of the share of distance education, decrease of live communication with the teacher, rapid information flows and so on. Approaches to the formation of aesthetic taste in terms of digitization, means of distance education are analyzed. There are analyzed the State standard of preschool education, the State standard of elementary general education, the State standard of higher education in the specialties «Preschool education», «Professional education», «Musical art», «Psychology», «Sociology»; the component of aesthetic taste is separated from these documents. Conclusions: based on the understanding of the formation of aesthetic tastes as a component of the personality forming system, there is a need for a comprehensive approach to the improvement of all elements of this system. The primary task is to train teachers to work according to new standards and in an information society environment. It is not only about future teachers currently studying in higher education, but also about teachers who are already work. It is clear that the teacher training system is not capable of retraining quickly, so self-education programs will be effective. The prospects for further scientific research include the methodology of formation of aesthetic taste in terms of digitization of education, as well as the refinement of pedagogical tools for the formation of professional aesthetic taste in various fields of education
- ДокументФормування професійно орієнтованого естетичного смаку у майбутніх вчителів музики в системі педагогічної освіти КНР(Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, 2022) Лі, СіньцзеУ дисертації науково обґрунтовано теоретичні основи підготовки майбутніх учителів музики, визначено засади формування професійно орієнтованого естетичного смаку у майбутніх вчителів музики в системі педагогічної освіти в Україні та КНР, а також окреслені можливі шляхи покращення процесу формування професійно орієнтованого естетичного смаку у майбутніх вчителів музики в системі педагогічної освіти КНР завдяки впровадження узагальненого досвіду України із зазначеного напряму. Зокрема висвітлено та обґрунтовано зміст таких ключових для дослідження понять, як «естетичний смак», «педагогічний досвід» «професійно орієнтований естетичний смак», «професійна підготовка майбутніх вчителів», «вчитель музики/музичного мистецтва», запропоновано авторське визначення категорії «професійно орієнтований естетичний смак»; проаналізовано систему підготовки майбутніх вчителів музики в країнах ЄС, деяких країн Азії крізь призму застосування їх досвіду формування професійно орієнтованого естетичного смаку у майбутніх вчителів музики в Україні та КНР; узагальнено досвід із формування професійно орієнтованого естетичного смаку на різних рівнях вищої освіти. На основі аналізу нормативних джерел та фахової педагогічної літератури досліджено регулююче підґрунтя підготовки майбутніх учителів музики в Україні та КНР як складова, що демонструє формальні вимоги до викладачів, визначено місце формування професійно-орієнтованого естетичного смаку у цих вимогах, а також компетентності, які містять професійно-орієнтовану естетичну компоненту, зокрема обґрунтовано доцільність впливу на формування професійно орієнтованого естетичного смаку через когнітивну, емоційну та діяльнісну складові. Відповідно до завдань дослідження проаналізовано та порівнено зміст і мета підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва в Україні та КНР, визначені спільні та відмінні характеристики цього процесу, можливості для взаємодоповнення та вдосконалення через запозичення досвіду. На практичних прикладах (через аналіз освітніх програм та практик підготовки) визначено різні аспекти формування професійно орієнтовано естетичного смаку майбутніх учителів музики в педагогічній практиці зазначених країн. The dissertation scientifically substantiates the theoretical foundations of future music teachers training, defines the principles of the formation of professionally oriented aesthetic taste in future music teachers in the system of pedagogical education in Ukraine and the People's Republic of China, as well as outlines possible ways to improve the process of forming a professionally oriented aesthetic taste at future music teachers in the pedagogical education system of the People's Republic of China thanks to the implementation of the generalized experience of Ukraine in the direction specified. In particular, the content of such key concepts for research as "aesthetic taste", "pedagogical experience", "professionally oriented aesthetic taste", "professional training of future teachers", "music/music teacher" is highlighted and substantiated, the author's definition of the category "professionally oriented" is proposed aesthetic taste"; the system of training future music teachers in EU countries and some Asian countries was analyzed through the prism of applying their experience in forming a professionally oriented aesthetic taste among future music teachers in Ukraine and the People's Republic of China; experience in the formation of professionally oriented aesthetic taste at various levels of higher education is summarized. Based on the analysis of normative sources and professional pedagogical literature, the regulatory basis of the training of future music teachers in Ukraine and the People's Republic of China was investigated as a component that demonstrates the formal requirements for teachers, the place of formation of professionally oriented aesthetic taste in these requirements, as well as competences that contain professional oriented aesthetic component, in particular, the expediency of influencing the formation of professionally oriented aesthetic taste through cognitive, emotional and activity components is substantiated. In accordance with the objectives of the research, the content and purpose of the training of future music teachers in Ukraine and the People's Republic of China were analysed and compared, common and distinctive characteristics of this process, opportunities for mutual complementation and improvement by borrowing experience were determined. Based on practical examples (through the analysis of educational programs and training practices), various aspects of the formation of the professionally oriented aesthetic taste of future music teachers in the pedagogical practice of the specified countries are determined. It was established that a characteristic feature of foreign research on the issue of the formation of professionally oriented aesthetic taste of future music teachers of the last decade is the orientation to the education of a personality with an established aesthetic worldview based on universal human values and priorities, special focus is given to the role of the teacher in these processes. In the scientific opinion of the countries of the East, in particular the PRC, the category of aesthetic taste and the aesthetic component in the training of teachers only acquires a certain methodological awareness, although it demonstrates the presence of formal requirements for teachers regarding aesthetic training in general. The place of formation of a professionally-oriented aesthetic taste in these requirements, as well as competences that contain a professionally-oriented component for its formation are found in regulatory documents of the education system only in Ukraine. The People's Republic of China demands from teachers their own aesthetic development and readiness for the aesthetic development of students, but does not specify the content of such readiness, which confirms the relevance of the topic and the expediency of studying the experience of the education system of Ukraine for the possible introduction of its assets to the practice of pedagogical education of the PRC.