Перегляд за Автор "Катеринич, О. О."
Зараз показано 1 - 13 з 13
Результатів на сторінку
Параметри сортування
- ДокументАНТИОКСИДАНТНА ТА АНТИМІКРОБНА АКТИВНІСТЬ ЗЕРНА ЯК СКЛАДОВА ЧАСТИНА БЕЗПЕКИ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ(State Biotechnological University, ISMA University of Applied Sciences, 2023-09-17) Котик, А. М.; Катеринич, О. О.; Іонов, І. А.Встановлено наявність в зерні кукурудзи, пшениці озимої, проса, ячменю ярого, сої, гороху, сорго, ріпаку, соняшниковому та соєвому шроті, як продуктів переробки, факторів антиоксидантної (АО) та антимікробної (АМ) активності. Рівень антиоксидантної (в аскорбінокислотному еквіваленті) та антимікробної (в стрептоміциновому еквіваленті) активності були в межах 10,2–57 мг/г і 0,6–4,8 мкг/г, відповідно. На нашу думку це необхідно враховувати, як при подальшій селекції зернових культур, так і при їх використання в годівлі тварин та харчуванні людей. Разом з цим встановлено властивість трансформувати в водному середовищі Т-2 токсин до НТ-токсину найбільш виражена сої, гороху і кукурудзи, менш активні пшениця і ячмінь. Швидкість руйнування Т-2 токсину визначається співвідношенням мас Т-2 токсину (мкг) і зерна (мг); у кукурудзи і сої при 0,56–36 і 1,7–110 мкг Т-2 / мг зерна швидкість руйнування 0,43–16,9 і 1,25–29,6 мкг Т-2 токсину/г зерна/хвилину, відповідно. The presence of factors of antioxidant (AO) and antimicrobial (AM) activity in grains of corn, winter wheat, millet, spring barley, soybean, pea, sorghum, rapeseed, sunflower, and soybean meal as processing products was established. The level of antioxidant (in ascorbic acid equivalent) and antimicrobial (in streptomycin equivalent) activity was in the range of 10.2–57 mg/g and 0.6–4.8 μg/g, respectively. In our opinion, this must be taken into account, both in the further selection of grain crops, and in their use in animal feeding and human nutrition. Along with this, it is established the ability to transform T-2 toxin to NT-toxin in the water environment is most pronounced in soybeans, peas and corn, less active in wheat and barley. The rate of destruction of T-2 toxin is determined by the ratio of the mass of T-2 toxin (μg) and grain (mg); in corn and soybeans at 0.56–36 and 1.7–110 μg of T-2 / mg of grain, the rate of destruction is 0.43–16.9 and 1.25–29.6 μg of T-2 toxin/g of grain/minute , respectively.
- ДокументВІДГОДІВЛЯ ІНДИКІВ НА М’ЯСО – КРИТИЧНІ ТОЧКИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДОЦІЛЬНОСТІ(Тип. "Аврора Принт", 2015-11) Катеринич, О. О.; Іонов, І. А.; Бородай, В. П.Експериментально доведено, що економічними складовими досягнення максимального прибутку у птахівництві є вибір кросу, тобто селекція (40%), сучасна енерго- і ресурсозберігаюча технологія виробництва продукції (30%) та раціональна годівля (30%). Враховуючи це, розвиток сучасної галузі спрямовано у напрямку покращення генетико-селекційних та технологічних факторів середовища. Рівень рентабельності виробництва м’яса індиків знаходиться в межах від 30 до 40 %, але з урахуванням власної кормової бази може сягати 70%. Экспериментально доказано, что экономическими составляющими достижения максимальной прибыли в птицеводстве является выбор кросса, то есть селекция (40%), современная энерго- и ресурсосберегающая технология производства продукции (30%) и рациональное кормление (30%). Учитывая это, развитие современной отрасли направлено в направлении улучшения генетико-селекционных и технологических факторов среды. Уровень рентабельности производства мяса индеек находится в пределах от 30 до 40%, но с учетом собственной кормовой базы может достигать 70%.
- ДокументВікова анатомія та фізіологія людини(Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди; ФОП Петров В. В., 2021) Комісова, Т. Є.; Мамотенко, А. В.; Коваленко, Л. П.; Іонов, І. А.; Катеринич, О. О.; Сахацький, Г. І.Навчально-методичний посібник розроблено відповідно до навчальної програми з курсу «Вікова анатомія та фізіологія». Посібник містить методичний коментар до дисципліни разом з тематичним планом, теоретичні відомості з тематичними рисунками, оцінювальні таблиці та схеми, контрольні питання та завдання, список рекомендованої літератури. Посібник містить теоретичні відомості та методичні вказівки для підготовки курсу з вікова фізіологія та анатомія людини, а також питання для організації контролю знань. У даному посібнику наведені класичні відомості з проблем вікової фізіології, відображено такі питання як історія вікової фізіології, особливості механізмів роботи різних систем організму в віковому аспекті, наведено загально-біологічні закономірності індивідуального розвитку організму та його основних етапів. Учебно-методическое пособие разработано в соответствии с учебной программы по курсу «Возрастная анатомия и физиология». пособие содержит методический комментарий к дисциплине вместе с тематическим планом, теоретические сведения с тематическими рисунками, оценочные таблицы и схемы, контрольные вопросы и задачи, список рекомендуемой литературы. Пособие содержит теоретические сведения и методические указания для подготовки курса по возрастная физиология и анатомия человека, а также вопросы для организации контроля знаний. В данном пособии приведены классические сведения из проблем возрастной физиологии, отражены такие вопросы как история возрастной физиологии, особенности механизмов работы различных систем организма в возрастном аспекте, приведены биологические закономерности индивидуального развития организма и его основных этапов. The manual is developed in accordance with the textbook programs from the course "Age Anatomy and Physiology". The manual contains methodical commentary on the discipline together with the thematic plan, theoretical information with thematic drawings, evaluation tables and diagrams, control questions and tasks, list of recommended reading. The manual contains theoretical information and guidelines for preparing a course on age-related physiology and human anatomy, as well as questions for organization of knowledge control. This guide provides classic information from problems of age physiology, reflected such issues as the history of age physiology, features of mechanisms of work of various systems of an organism at age aspect, the general biological laws of the individual are given development of the organism and its main stages.
- ДокументДоступність вітаміну Е з травʼяного люцернового борошна у курей(Національний фармацевтичний університет, Харків, 2023-05-18) Іонов, І. А.; Сологуб, О. С.; Катеринич, О. О.; Гавилей, О. В.Наведено результати досліджень засвоєння альфа-токоферолу з трав'яного люцернового борошна у курей. The results of studies on the assimilation of alpha-tocopherol from grass alfalfa flour in chickens are presented.
- ДокументЕфективна годівля сільськогосподарської птиці(Національна академія аграрних наук України, Інститут тваринництва, 2013) Братишко, Н. І.; Іонов, І. А.; Ібатуллін, І. І.; Притуленко, О. В.; Клименко, Т. Є.; Котик, А. М.; Катеринич, О. О.; Жукорський, О. М.; Гавілей, О. В.; Полякова, Л. Л.; Гриценко, Р. Б.Систематизовано наукові матеріали з нормування годівлі сільськогосподарської птиці, наведені характеристики основних груп кормів та їх хімічний склад, способи підвищення поживної цінності зернових і зернобобових культур та особливості використання в годівлі птиці тритикале, продуктів переробки сої та комбікормів з частиною зерна злакових в нерозмеленому вигляді. Описані основні принципи ефективної годівлі птиці комбікормами зі зниженим вмістом білків тваринного походження. Наведені рецепти комбікормів та практичні поради. Посібник призначений для практичного використання спеціалістами комбікормових заводів, промислових та фермерських птахівничих господарств. Він може використовуватись викладачами та студентами середніх та вищих навчальних закладів сільськогосподарського профілю в якості посібника з годівлі птиці. The scientific materials on the standardization of poultry feeding are systematized, the characteristics of the main groups of feed and their chemical composition, ways to increase the nutritional value of cereals and legumes and the peculiarities of using triticale, soybean products and feed with a part of cereal grains in the unmilled form in poultry feeding are given. The basic principles of effective feeding of poultry with compound feed with a reduced content of animal proteins are described. The recipes of compound feed and practical advice are given. The manual is intended for practical use by specialists of feed mills, industrial and farm poultry farms. It can be used by teachers and students of secondary and higher educational institutions of agricultural profile as a guide to poultry feeding.
- ДокументМ'ясо-яєчні кури – типовий представник ринку «неспеціалізованого» птахівництва(Видавничий дім Гульнари Ібраєвої, 2015-06) Катеринич, О. О.; Панькова, С. М.; Іонов, І. А.Представлена нова розробка вітчизняних генетиків та селекціонерів не відрізняється від закордонних аналогів, а за деякими показниками господарі можуть отримати істотні бонуси. Поряд із цим необхідно підкреслити, що нова птиця є новим продуктом для отримання екологічно чистої та «органічної» продукції, в якій генетично обумовлено більшу резистентність до захворювань та невибагливість до технології утримання і годівлі. Представленная новая разработка отечественных генетиков и селекционеров не отличается от зарубежных аналогов, а по некоторым показателям хозяева могут получить существенные бонусы. Наряду с этим необходимо подчеркнуть, что новая птица является новым продуктом для получения экологически чистой и «органической» продукции, в которой генетически обусловлена большая резистентность к заболеваниям и неприхотливость к технологии содержания и кормления.
- ДокументОСОБЛИВОСТІ ДЕПОНУВАННЯ ВІТАМІНУ А В ОРГАНІЗМІ КУРЕЙ І ЩУРІВ(Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, 2022-05-19) Іонов, І. А.; Божков, А. І.; Лунькова, О. Є.; Катеринич, О. О.; Гавилей, О. В.Здатність накопичувати вітамін А в печінці (до 90 % від загального вмісту в організмі) виробилася у тварин у процесі еволюційного розвитку і має істотне значення у підтримці їх нормальної життєдіяльності в певні моменти, коли в кормі відсутній цей вітамін. Як нестача вітаміну А, так i гіпервітаміноз А викликають крихкість лізосомальних оболонок клітин усіх слизових оболонок. Широке використання у годівлі сільськогосподарських тварин і птиці синтетичних препаратів вітаміну А викликало необхідність детального розгляду можливих побічних ефектів, що виникають при їх застосуванні. Порівнюючи особливості накопичення вітаміну А у печінці курей-несучок і щурів, можна зробити висновок, що механізми депонування у цих різних за метаболізмом тварин дуже схожі: при поступовому збільшенні дози вітаміну його темпи депонування швидко зростають, але до певного плато, після чого відмічається його поступово зниження. Особливо це характерно для печінці щурів та жовтка яєць курей, на відміну від печінці курей. The ability to accumulate vitamin A in the liver (up to 90% of the total content in organism) developed in animals in the process of evolutionary development and is of significant importance in maintaining their normal vital activity at certain times when this is absent in the feed vitamin. Both vitamin A deficiency and hypervitaminosis A cause fragility lysosomal membranes of cells of all mucous membranes. Wide use in feeding farm animals and poultry with synthetic preparations of vitamin A caused the need for a detailed consideration of possible side effects that occur during their use. Comparing the features of accumulation of vitamin A in the liver of chickens laying hens and rats, it can be concluded that the mechanisms of deposition in these different the metabolism of animals is very similar: with a gradual increase in the dose of its vitamin the rate of deposition increases rapidly, but up to a certain plateau, after which it is noted its gradual decrease. This is especially characteristic of rat liver and egg yolk chickens, in contrast to the liver of chickens.
- ДокументОсобливості розвитку гіпервітамінозу А у курей(Національний фармацевтичний університет, Харків, 2022-05-19) Іонов, І. А.; Лунькова, О. Є.; Катеринич, О. О.; Гавилей, О. В.Метою проведених експериментів було визначити клінічні прояви гіпервітамінозу А у птиці при різних рівнях надходження цього вітаміну. Зроблено загальний висновок, що механізми розвитку патологічних процесів при гіпервітамінозі А у курей супроводжується пораженнями, в першу чергу, слизових оболонок, розвитком кон’юнктивiту та дерматитів. Доведено, що при введенні однієї й теж дози вітаміну А per os у порівнянні з додаванням її з кормом ознаки гіпервітамінозу А більш виражені у птиці, що одержувала вітамін А per os. The purpose of the conducted experiments was to determine the clinical manifestations of hypervitaminosis A in poultry at different levels of this vitamin intake. A general conclusion was made that the mechanisms of the development of pathological processes in hypervitaminosis A in chickens are accompanied by lesions, first of all, of mucous membranes, the development of conjunctivitis and dermatitis. It has been proven that when the same dose of vitamin A is administered per os compared to adding it with feed, signs of hypervitaminosis A are more pronounced in birds that received vitamin A per os.
- ДокументРОСТЕР - НОВИЙ ПРОДУКТ НА ТЕРЕНАХ ВІТЧИЗНЯНОГО ПТАХІВНИЦТВА(Державна дослідна станція з птахівництва НААН, с. Бірки, 2016-09-13) Катеринич, О. О.; Панькова, С. М.; Руда, С. В.; Іонов, І. А.Представлено аналітичну довідку і дано характеристику сучасного стану вітчизняного ринку "не промислового" птахівництва, наведено перелік генетичних ресурсів зарубіжної та вітчизняної селекції. Дано коротку характеристику новим розробкам українських вчених. Представлена аналитическая справка и дана характеристика современного состояния отечественного рынка „не промышленного” птицеводства, приведен перечень генетических ресурсов зарубежной и отечественной селекции. Дано краткую характеристику новым разработкам украинских ученых.
- ДокументСУЧАСНА ІМУНОЛОГІЯ(ХНПУ імені Г. С. Сковороди, ЧП Петров В. В., 2017-02) Іонов, І. А.; Комісова, Т. Є.; Сукач, О. М.; Катеринич, О. О.Курс лекцій підготовлений відповідно до навчальної програми дисципліни «Сучасна імунологія» для студентів біологічних спеціальностей педагогічних ВНЗ, а також для магістрантів і аспірантів. Завданням курсу є формування у студента як ясного й чіткого розуміння імунології як науки в цілому, так і уявлення про імунну систему в якості однієї з найважливіших систем організму людини. Курс лекцій являє собою стислий огляд структури і функції імунної системи людини, її вікових особливостей, клітинно-молекулярних механізмів розвитку і функціонування імунної системи, методів імунодіагностики, основних областей імунопатології, (включаючи первинні імунодефіцити, ВІЛ-інфекції, СНІД та інші вторинні імунодефіцитні стани), сучасних теорій причин виникнення, розвитку і патогенезу хвороб імунної системи, основних методів дослідження в імунології. Кожна лекція включає теоретичні відомості по темі з рисунками і схемами. Курс лекций подготовлен в соответствии с учебной программой дисциплины «Современная иммунология» для студентов биологических специальностей педагогических вузов, а также для магистрантов и аспирантов. Задачей курса является формирование у студента как ясного и четкого понимания иммунологии как науки в целом, так и представления об иммунной системе в качестве одной из важнейших систем организма человека. Курс лекций представляет собой краткий обзор структуры и функции иммунной системы человека, его возрастных особенностей, клеточно-молекулярных механизмов развития и функционирования иммунной системы, методов иммунодиагностики, основных областей иммунопатологии (включая первичные иммунодефициты, ВИЧ-инфекции, СПИД и другие вторичные иммунодефицитные состояния), современных теорий причин возникновения, развития и патогенеза болезней иммунной системы, основных методов исследования в иммунологии. Каждая лекция включает теоретические сведения по теме с рисунками и схемами.
- ДокументУКРАЇНСЬКІ РІЗНОВИДИ КУРЕЙ НАРОДНОЇ СЕЛЕКЦІЇ(ТОВ «Видавництво «Агро Прес», 2017-08) Катеринич, О. О.; Руда, С. М.; Панькова, С. М.; Іонов, І. А.Основна мета селекції – покращення продуктивних і ре-продуктивних ознак птиці та консолідація її екстер’єрних особливостей. В процесі селекції значна увага приділяється також поліпшенню якості яєчної продукції та товарному вигляду яєць. Всі ці особливості породи були покладені в основу розробки методики ресинтезу нових різновидів полтавських курей. Крім того передбачається створити популяції полтавських курей з більш високою живою масою, для чого використати наявний селекційний матеріал м’ясо-яєчних курей, які створені і розводяться в ДП ДГ «Борки» ІП УААН. Оскільки в процесі роботи співробітників ІП УААН з полтавськими глинястими курями отримані позитивні результати використання їх у схрещуваннях з іншими породами та лініями яєчних курей, доцільним є одержання на основі нових популяцій гетерозисних гібридів з підвищеною живою масою. Із розвитком птахівництва на промисловій основі, коли декілька ліній, порід чи кросів птиці, які мають високу конкурентну здатність, витісняють усі інші, гостро постає питання щодо збереження всього різноманіття птиці і розробці методів його подальшого раціонального використання. Синтез нових генотипів полтавських курей здійснюється гібридологічним та рекомбінаційним методами, а подальша консолідація двох створюваних популяцій – селекційним. В подальшому синтезовані популяції курей будуть використовуватися в схрещуваннях для отримання ауто-сексних гібридів з високою комбінованою продуктивністю для утримання в фермерських господарствах. Основная цель селекции - улучшение продуктивных и ре-продуктивных признаков птицы и консолидация ее экстерьерных особенностей. В процессе селекции значительное внимание уделяется также улучшению качества яичной продукции и товарный вид яиц. Все эти особенности породы были положены в основу разработки методики ресинтеза новых разновидностей полтавских кур. Кроме того, предполагается создать популяции полтавских кур с более высокой живой массой, для чего использовать имеющийся селекционный материал мясо-яичных кур, которые созданы и разводятся в ГП ОХ «Борки» ИП УААН. Поскольку в процессе работы сотрудников ИП УААН с полтавскими глинистыми курами получены положительные результаты использования в скрещиваниях с другими породами и линиями яичных кур, целесообразным является получение на основе новых популяций гетерозисных гибридов с повышенной живой массой. С развитием птицеводства на промышленной основе, когда несколько линий, пород или кроссов птицы, которые имеют высокую конкурентную способность, вытесняют все другие, остро стоит вопрос о сохранении всего многообразия птицы и разработке методов его дальнейшего рационального использования. Синтез новых генотипов полтавских кур осуществляется гибридологическим и рекомбинационным методами, а дальнейшая консолидация двух создаваемых популяций - селекционным. В дальнейшем синтезированные популяции кур будут использоваться в скрещиваниях для получения ауто-сексных гибридов с высокой комбинированной производительностью для содержания в фермерских хозяйств.
- ДокументФІЗІОЛОГІЯ ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (ВНД)(ХНПУ імені Г. С. Сковороди, ФОП Петров В. В., 2017) Іонов, І. А.; Комісова, Т. Є.; Мамотенко, А. В.; Шаповалов, С. О.; Сукач, О. М.; Теремецька, Н. Ф.; Катеринич, О. О.Навчально-методичний посібник містить теоретичні відомості та методичні вказівки для виконання лабораторних робіт з фізіології вищої нервової діяльності, а також питання для організації контролю знань. У даному посібнику наведені класичні відомості з проблем фізіології вищої нервової діяльності, відображено такі питання як історія фізіології ВНД, поняття про безумовні і умовні рефлекси, механізми їх вироблення, також розкриті механізми пам’яті, фізіологія емоції, сон і сновидіння, особливості ВНД людини. Посібник включає лабораторні роботи, що стосуються фізіології рефлекторної діяльності, когнітивних процесів, пам’яті та уваги, визначення індивідуальних типів ВНД людини. Кожний розділ посібника містить теоретичні відомості з теми, хід проведення лабораторного дослідження, контрольні питання. Теоретичний матеріал представлений на початку кожного розділу у вигляді схем і таблиць, що є зручною формою для знайомства студентів з основними поняттями дисципліни. Навчальний посібник підготовлено відповідно до навчальної програми з курсу «Фізіологія вищої нервової діяльності» для студентів природничих факультетів та факультетів фізичної культури, дошкільного навчання, магістрантів, аспірантів. Учебно-методическое пособие содержит теоретические сведения и методические указания для выполнения лабораторных работ по физиологии высшей нервной деятельности, а также вопросы для организации контроля знаний. В данном пособии приведены классические сведения по проблемам физиологии высшей нервной деятельности, отражены такие вопросы как история физиологии ВНД, понятие о безусловных и условных рефлексах, механизмы их выработки, также раскрыты механизмы памяти, физиология эмоции, сон и сновидения, особенности ВНД человека. Пособие включает лабораторные работы, касающиеся физиологии рефлекторной деятельности, когнитивных процессов, памяти и внимания, определение индивидуальных типов ВНД человека. Каждый раздел пособия содержит теоретические сведения по теме, ход проведения лабораторного исследования, контрольные вопросы. Теоретический материал представлен в начале каждого раздела в виде схем и таблиц, является удобной формой для знакомства студентов с основными понятиями дисциплины. Учебное пособие подготовлено в соответствии с учебной программой по курсу «Физиология высшей нервной деятельности» для студентов естественных факультетов и факультетов физической культуры, дошкольного обучения, магистрантов, аспирантов.
- ДокументШляхи розвитку вітчизняного птахівництва(Мир ветеринарии, 2013) Іонов, І. А.; Катеринич, О. О.Програма передбачає поступове нарощування виробництва продукції птахівництва у спеціалізованих господарствах і підвищення експортного потенціалу країни (до 388,3 тис. тонн м'яса та 9,1 млрд шт. яєць), розширення асортименту птахівницької продукції та покращення її якості, в тому числі за рахунок виробництва в фермерських і присадибних господарствах населення. The program envisages a gradual increase in the production of poultry products in specialized farms and increase the export potential of the country (up to 388.3 thousand tons of meat and 9.1 billion eggs), expanding the range of poultry products and improving their quality, including through due to production in farms and households of the population.