Перегляд за Автор "Котик, А. М."
Зараз показано 1 - 2 з 2
Результатів на сторінку
Параметри сортування
- ДокументАНТИОКСИДАНТНА ТА АНТИМІКРОБНА АКТИВНІСТЬ ЗЕРНА ЯК СКЛАДОВА ЧАСТИНА БЕЗПЕКИ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ(State Biotechnological University, ISMA University of Applied Sciences, 2023-09-17) Котик, А. М.; Катеринич, О. О.; Іонов, І. А.Встановлено наявність в зерні кукурудзи, пшениці озимої, проса, ячменю ярого, сої, гороху, сорго, ріпаку, соняшниковому та соєвому шроті, як продуктів переробки, факторів антиоксидантної (АО) та антимікробної (АМ) активності. Рівень антиоксидантної (в аскорбінокислотному еквіваленті) та антимікробної (в стрептоміциновому еквіваленті) активності були в межах 10,2–57 мг/г і 0,6–4,8 мкг/г, відповідно. На нашу думку це необхідно враховувати, як при подальшій селекції зернових культур, так і при їх використання в годівлі тварин та харчуванні людей. Разом з цим встановлено властивість трансформувати в водному середовищі Т-2 токсин до НТ-токсину найбільш виражена сої, гороху і кукурудзи, менш активні пшениця і ячмінь. Швидкість руйнування Т-2 токсину визначається співвідношенням мас Т-2 токсину (мкг) і зерна (мг); у кукурудзи і сої при 0,56–36 і 1,7–110 мкг Т-2 / мг зерна швидкість руйнування 0,43–16,9 і 1,25–29,6 мкг Т-2 токсину/г зерна/хвилину, відповідно. The presence of factors of antioxidant (AO) and antimicrobial (AM) activity in grains of corn, winter wheat, millet, spring barley, soybean, pea, sorghum, rapeseed, sunflower, and soybean meal as processing products was established. The level of antioxidant (in ascorbic acid equivalent) and antimicrobial (in streptomycin equivalent) activity was in the range of 10.2–57 mg/g and 0.6–4.8 μg/g, respectively. In our opinion, this must be taken into account, both in the further selection of grain crops, and in their use in animal feeding and human nutrition. Along with this, it is established the ability to transform T-2 toxin to NT-toxin in the water environment is most pronounced in soybeans, peas and corn, less active in wheat and barley. The rate of destruction of T-2 toxin is determined by the ratio of the mass of T-2 toxin (μg) and grain (mg); in corn and soybeans at 0.56–36 and 1.7–110 μg of T-2 / mg of grain, the rate of destruction is 0.43–16.9 and 1.25–29.6 μg of T-2 toxin/g of grain/minute , respectively.
- ДокументЕфективна годівля сільськогосподарської птиці(Національна академія аграрних наук України, Інститут тваринництва, 2013) Братишко, Н. І.; Іонов, І. А.; Ібатуллін, І. І.; Притуленко, О. В.; Клименко, Т. Є.; Котик, А. М.; Катеринич, О. О.; Жукорський, О. М.; Гавілей, О. В.; Полякова, Л. Л.; Гриценко, Р. Б.Систематизовано наукові матеріали з нормування годівлі сільськогосподарської птиці, наведені характеристики основних груп кормів та їх хімічний склад, способи підвищення поживної цінності зернових і зернобобових культур та особливості використання в годівлі птиці тритикале, продуктів переробки сої та комбікормів з частиною зерна злакових в нерозмеленому вигляді. Описані основні принципи ефективної годівлі птиці комбікормами зі зниженим вмістом білків тваринного походження. Наведені рецепти комбікормів та практичні поради. Посібник призначений для практичного використання спеціалістами комбікормових заводів, промислових та фермерських птахівничих господарств. Він може використовуватись викладачами та студентами середніх та вищих навчальних закладів сільськогосподарського профілю в якості посібника з годівлі птиці. The scientific materials on the standardization of poultry feeding are systematized, the characteristics of the main groups of feed and their chemical composition, ways to increase the nutritional value of cereals and legumes and the peculiarities of using triticale, soybean products and feed with a part of cereal grains in the unmilled form in poultry feeding are given. The basic principles of effective feeding of poultry with compound feed with a reduced content of animal proteins are described. The recipes of compound feed and practical advice are given. The manual is intended for practical use by specialists of feed mills, industrial and farm poultry farms. It can be used by teachers and students of secondary and higher educational institutions of agricultural profile as a guide to poultry feeding.