Перегляд за Автор "Сак, А. Є."
Зараз показано 1 - 3 з 3
Результатів на сторінку
Параметри сортування
- ДокументГОРМОНАЛЬНІ ТА РЕПРОДУКТИВНІ РОЗЛАДИ У САМЦІВ ЩУРІВ ВНАСЛІДОК НАДМІРНОГО СПОЖИВАННЯ РАФІНОВАНОЇ СОНЯШНИКОВОЇ ОЛІЇ(ТОВ «Пульс», 2020) Антіпова, Р. В.; Комісова, Т. Є.; Величко, Н. Ф.; Сак, А. Є.У експериментальних 7-ми місячних самців щурів доповнення стандартного раціону рафінованою соняшниковою олією у дозі 3 г/кг маси (перевищення норми жирів у 1,5 рази) впродовж 75 діб призвело до андрогенного дефіциту (зниження вмісту вільного і загального тестостерону), гіперестрогенії, порушення фізіологічного співвідношення статевих гормонів. Гормональні розлади супроводжувалися дефектами сперматогенезу: зниженням загальної концентрації гамет, морфологічно нормальних форм, підвищенням відсотку кількості патологічних форм. У экспериментальных 7-ми месячных самцов крыс дополнение стандартного рациона рафинированым подсолнечным маслом в дозе 3 г/кг (превышение нормы жиров в 1,5 раза) в течение 75 суток привело к андрогенному дефициту (снижению содержания свободного и общего тестостерона), гиперэстрогении, нарушению физиологического соотношения половых гормонов. Гормональные нарушения сопровождались дефектами сперматогенеза: снижением общей концентрации гамет, морфологически нормальных форм, повышением процента количества патологических форм. In experimental 7-month-old male rats, supplementation of the standard diet with refined sunflower oil at a dose of 3 g/kg body weight (excess fat by 1.5 times) for 75 days led to androgen deficiency (decreased free and total testosterone), hyperestrogenism, disorders physiological ratio of sex hormones. Hormonal disorders were accompanied by defects in spermatogenesis: a decrease in the total concentration of gametes, morphologically normal forms, an increase in pathological forms.
- ДокументОСОБЛИВОСТІ ПОВЕДІНКОВИХ РЕАКЦІЙ САМЦІВ ЩУРІВ У ТЕСТІ «ВІДКРИТЕ ПОЛЕ» ПРИ АЛІМІНТАРНОМУ НАДХОДЖЕННІ ЖИРІВ РІЗНОГО ПОХОДЖЕННЯ(Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, 2020) Антіпова, Р. В.; Комісова, Т. Є.; Сак, А. Є.Отримані експериментальні дані свідчать, що на тлі тривалого споживання щурами жирів різного походження їх орієнтовно-дослідницька поведінка за показниками горизонтальної і вертикальної активності та кількістю заглядань у норки істотно не відрізняється, як при повторному тестуванні у відкритому полі, так і у порівнянні з контрольною групою. Проте виявлено, що емоційна активність (за проявами вегетативних реакцій дефекації та грумінгу) після тривалого споживання застосованих жирів викликає у самців щурів зміну рівня тривожності. Довгострокове споживання пальмової олії супроводжується тенденцією до збільшення дефекацій і до збільшення кількості та тривалості актів грумінгу, як при повторному тестуванні, так і у порівнянні з контрольною групою. У самців щурів, що довгостроково споживали маргарин, навпаки, відмічено зниження рівня тривожності. У порівнянні з контрольною групою і впродовж тестування у них відмічається зменшення проявів грумінгу та дефекації. У тварин, що довгостроково споживали рафіновану олію показники емоційної активності впродовж трьох днів спостережень майже не змінювалися і не відрізнялися від показників контрольної групи. Полученные экспериментальные данные свидетельствуют, что на фоне длительного потребления крысами жиров различного происхождения их ориентировочно-исследовательское поведение по показателям горизонтальной и вертикальной активности и количеством заглядываний в норки существенно не отличается, как при повторном тестировании в открытом поле, так и по сравнению с контрольной группой. Однако выявлено, что эмоциональная активность (за проявлениями вегетативных реакций дефекации и груминга) после длительного потребления примененных жиров вызывает у самцов крыс изменение уровня тревожности. Долгосрочное потребление пальмового масла сопровождается тенденцией к увеличению дефекаций и к увеличению количества и продолжительности актов груминга, как при повторном тестировании, так и по сравнению с контрольной группой. У самцов крыс, длительно потребляли маргарин, наоборот, отмечено снижение уровня тревожности. По сравнению с контрольной группой и в течение тестирования в них отмечается уменьшение проявлений груминга и дефекации. У животных, длительно потребляли рафинированное масло показатели эмоциональной активности в течение трех дней наблюдений почти не менялись и не отличались от показателей контрольной группы. The obtained experimental data show that when rats consume fats differing in origin for a long time, their navigation research behavior in terms of horizontal and vertical activity and the number of hole visits does not differ significantly, both when retested in the open field and compared with the control group. However, it was found that their emotional activity (according to the manifestations of autonomic reactions of defecation and grooming) has changed as the prolonged consumption of used fats causes a change in the level of anxiety in male rats. The long-term consumption of palm oil is accompanied by a tendency to increase bowel movements as well as the number and duration of grooming acts, both in re-testing and compared with the control group. The male rats that had consumed margarine for a long time, on the contrary, demonstrated a decrease in the level of anxiety. In comparison with the control group and during testing, they showed a reduction in the manifestations of grooming and defecation. During three days of observation, the indicators of emotional activity of the rodents that had consumed refined oil for a long time stayed almost unchanged and did not differ from those of the control group.
- ДокументРизик виникнення порушення здоров'я людини при споживанні пальмової олії(Чорноморський національний університет імені Петра Могили, м. Миколаїв, 2018) Антіпова, Р. В.; Комісова, Т. Є.; Сак, А. Є.Наведено основні фізико-хімічні властивості пальмової олії, її застосування у харчовій промисловості. Розглянуто проблему впливу пальмової олії на здоров'я людини. Проаналізовано сучаснідослідження стосовно безпеки її застосування. Показано, що тривалий прийом пальмової олії призводить, в першу чергу, до порушення функції серцево-судинної, імунної систем, викликає неоднозначні зміни в репродуктивній системі. Зроблено висновки про необхідність подальшого дослідження впливу пальмової олії на системи організму, зокрема, на репродуктивну систему. Приведены основные физико-химические свойства пальмового масла, его использования в пищевой промышленности. Рассмотрена проблема влияния пальмового масла на здоровье человека. Проанализированы современные исследования относительно безопасности его использования. Показано, что длительный приём пальмового масла приводит, в первую очередь, к нарушению функции сердечно-сосудистой, иммунной систем, вызывает неоднозначные изменения в репродуктивной системе. Сделаны выводы о необходимости дальнейшего исследования влияния пальмового масла на системы организма, в частности, на репродуктивную систему. The paper presents basic physical and chemical properties of palm oil, its application in the food industry. The problem of the palm oil influence on human health is considered. Palm oil is currently the most common type of vegetable fat in the world, the use of which in the food industry is increasing every year. Production of palm oil from 2015 exceeded the production ofsoybean oil and rapeseed and took the first place among the production of vegetable oils, ahead of 2.5 times production, even sunflower oil .Today palm oil is included in almost all food products from confectionery todairy products. It can be found in the recipes of chocolate, bars, yoghurts, sweet cheeses, margarine, hard and fermented cheese, ice cream, sauces, dumplings, and so on. Thus, Nestlé, the world’s largest food producer, buys 420,000 tons of palm oil per year. The palm oil is used due to its physical and chemical properties, which provide the ability to remain in solid and semisolid state at room temperature, unlike most vegetable oils. These properties of palm oil allow manufacturers to apply it as a natural substitute for partially hydrogenated vegetable fats. At the same time, the World Health Organization has officially recommended to reduce the consumption of saturated fatty acids, while palm oil is compared by the level of danger to such food products as butter and cream, meat, eggs, chocolate and lard. The analysis of scientific and experimental and clinical studies showed that palm kernel (palm kernel) and red palm oil used in the food industry today are obtained from the pulp of the fetus. All vitamin A is found in fetal wood pulp and is processed separately from the fetal nucleus. Therefore, the cheapest varieties of ordinary palm oil do not contain vitamin A. This oil has a grayish-white, rather than a red hue, because all the vitamin A in the processing goes to the red palm oil. The obtained results of experimental researches prove the negative influence of palm oil on metabolic processes, the result of which is overweight and obesity. Thus, in recent decades there has been a progressive increase of the number of overweight and obesity cases both among adults (up to 35%) and among children and adolescents (up to 25%). And this growth is 10% from the previous for every 10 years. However, it is known that overweight and obesity are important factors in the development of cardiovascular diseases. It should be noted that for countries in Africa and Southeast Asia with high consumption of common palm oil, there is a problem of vitamin A deficiency. It is known that vitamin A deficiency causes night blindness, and acts as a risk factor for low disease, especially inpreschool children and pregnant women. The urgency of conducting complex experimental studies of the influence of palm oil on different systems of the organism in-creases with each passing day. There is evidence of the effect of prolonged excessive use of palm oil on morphological changes in the primary lymphoid organ of thymus. Experimental studies show different effects of palm oil on reproductive function. Taking into account the ever-increasing consumption of palm oil in the world and Ukraine's integration into the world economy, there is a need for scientific and experimental research into the influence of palm oil on the morpho-functional state of the human body. The obtained results showed that prolonged use of palm oil led, first of all, to the violation of cardiovascular and immune systems, causing ambiguous changes in the reproductive system. The conclusion was made on the necessityof further study of the influence of palm oil on the organism, in particular, on the reproduction. We are planning an experimental study of the palm oil effects on reproductive function.