Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.hnpu.edu.ua/handle/123456789/5018
Title: Рябинник в условиях трансформированных ландшафтов Харьковской области
Other Titles: Чикотень в умовах трансформованих ландшафтів Харківської області
Fieldfare in conditions of transformed landscapes of Kharkiv region
Authors: Чаплыгина, А. Б.
Кривицкий, И. А.
Чаплигіна, А. Б.
Кривицький, І. О.
Chaplygina, A.
Krivitsky, I.
Keywords: рябинник
Харьковская область
экология
размножение
среда обитания
гнездо
яйцо
чикотень
Харківська область
екологія
розведення
середовище існування
гніздо
яйце
Fieldfare
Kharkiv region
ecology
breeding
habitat
nest
egg
Issue Date: 1996
Publisher: Спілка молодих орнітологів
Citation: Чаплыгина А. Б. Рябинник в условиях трансформированных ландшафтов Харьковской области / А. Б. Чаплыгина, И. А. Кривицкий // Беркут : укр. орнитолог. журн. – Черновцы, 1996. – Том 5, вып. 2. – С. 158–162.
Abstract: Южная граница гнездового ареала рябинника продвигается на юг. Вид имеет склонность к антропогенным ландшафтам. Расширение идет от сильно преобразованных (урбанистических) ландшафтов к мало преобразованным естественным средам обитания. Гнездится в основном колониями от 2 до 25 пар (в среднем 12,0 ± 1,7, SV = 61,7%). Колония имеет площадь 0,5–1,0 га. Размещение гнезда в кроне определяется архитектурой дерева, условиями маскировки, временем начала генеративного периода, степенью трансформации ландшафта. Используется 20 пород деревьев (табл. 1, 2). В городах поселки гнездятся значительно выше. Определены 2 типа размещения гнезд. Строительство гнезда продолжается 2−5 дней. Вес готовых гнезд колеблется от 167 до 267 г (в среднем 265,2 г, n = 25). Кладка яиц происходит во второй декаде апреля. В полной кладке 5-6 яиц (5,2 ± 0,12, SV = 15,9%, n = 50). Насиживание продолжается в среднем 11,2 ± 0,05 суток. Масса птенцов появляется в начале мая. Птенцы покидают гнезда с конца первой декады мая. 10% птиц приступают ко второму гнезду. Продолжительность периода размножения 86 дней. 3 півдня межа ареалу розмноження Fieldfare просувається на південь. Вид має схильність до антропогенних ландшафтів. Розширення переходить від дуже трансформованих (міських) ландшафтів до мало трансформованих природних середовищ існування. Гніздяться в основному колоніями від 2 до 25 пар (у середньому 12,0 ± 1,7, СВ = 61,7%). Площа колонії 0,5-1,0 га. Розміщення гнізда в кроні визначається архітектонікою дерева, умовами маскування, часом початку генеративного періоду, ступенем перетворення ландшафту. Використовується 20 видів дерев (табл. 1, 2). У містах перелітні гніздяться значно вище. Визначено 2 типи розміщення гнізд. Будівництво гнізда триває 2–5 днів. Вага готових гнізд коливається від 167 до 267 г (в середньому 265,2 г, n = 25). Яйця відкладаються у другій декаді квітня. Повна кладка містить 5-6 яєць (5,2 ± 0,12, SV = 15,9%, n = 50). Насиджування триває в середньому 11,2 ± 0,05 днів. Маса пташенят виводиться на початку травня. Молодняк залишає гнізда з кінця першої декади травня. 10% птахів починають друге гніздування. Тривалість періоду розмноження становить 86 днів. South border of the Fieldfare's breeding range advances to the south. The species has a propensity for anthropogenous landscapes. The expansion goes from very transformed (urbanic) landscapes to little transformed natural habitats. Fieldfares nest mainly in colonies from 2 to 25 pairs (on average 12,0±1,7, SV = 61,7 %). A colony has the area 0,5−1,0 ha. Nest placing in crown is determined by the architectonics of a tree, masking conditions, times of the start of generative period, degree of landscape transformation. 20 tree species are used (Table 1, 2). In towns fieldfares nest significant higher. 2 types of nest placing are defined. Nest building continues 2−5 days. Weight of ready nests fluctuates from 167 to 267 g (on average is 265,2 g, n = 25). Eggs are laid in the second decade of April. Full clutch contains 5−6 eggs (5,2±0,12, SV = 15,9 %, n= 50). Brooding continues on average 11,2±0,05 days. Hatchlings mass appear early in May. Fledglings leave nests since the end of the first decade of May. 10 % of birds start second nesting. Duration of the breeding period is 86 days.
URI: http://dspace.hnpu.edu.ua/handle/123456789/5018
Appears in Collections:Кафедра зоології



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.