Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.hnpu.edu.ua/handle/123456789/1030
Title: Efficiency of vitamin E in the lactating cows diet for obtaining high-quality vitaminized milk
Other Titles: Ефективність вітаміну Е в лікувальній дієті корів для отримання високоякісного вітамінного молока
Эффективность витамина Е в лечебной диете коров для получения высококачественного витаминизированного молока
Authors: Zozulya, Yu. O.
Ionov, I. А.
Зозуля, Ю. О.
Іонов, І. А.
Зозуля, Ю. А.
Ионов, И. А.
Keywords: lactating cows
vitamin E
milk
premix
quality
годуючі корови
вітамін Є
молоко
премікс
якість
кормящие коровы
витамин Е
молоко
премикс
качество
Issue Date: 5-Sep-2016
Publisher: Institute of Zootechnics, Krakow, Poland
Citation: Zozulya Yu. O. Efficiency of vitamin E in the lactating cows diet for obtaining high-quality vitaminized milk / Yu. O. Zozulya, I. А. Ionov // Pasze przemyslowe : materiały konf., m. Kаzimierzu, 5–6 wrzesnia 2016 r. / Instytut Zootechniki w Krakowie, Państwowy Instytut Badawczy, Krajowe Laboratorium Pasz. – Krakow : ALF-GRAF, 2016. – Rok XXV № 1. – S. 56–58.
Abstract: The results of studies of influence of the effectiveness of feeding high amounts of vitamin E as part of premix to lactating cows on some quality parameters of milk and its biological value are given. Enriching the diet of cows with E-vitamin premix containing tocopherol within limits of 370 and 490 mg per cow daily is proved to establish its feasible milk concentration increase, indicating the capability of obtaining vitaminized milk naturally. The effective influence of additional amounts of vitamin E on reducing the concentration of somatic cells in milk, which contributes to the quality of raw milk is also stated. Наведено результати досліджень впливу ефективності харчування великої кількості вітаміну Е як частини преміксу для годуючих корів за деякими показниками якості молока та його біологічною цінністю. Підтвердження того, що збагачення раціону корів з попередньою сумішшю вітаміну Е, що містить токоферол в межах 370 і 490 мг на корову в день, довело, що збільшення концентрації молока доцільне, що свідчить про можливість природного отримання вітамінного молока. Також зазначено ефективний вплив додаткових кількостей вітаміну Е на зниження концентрації соматичних клітин у молоці, що сприяє підвищенню якості сирого молока. Приведены результаты исследований влияния эффективности подачи большого количества витамина Е в составе премикса к кормящим коровам на некоторые качественные параметры молока и его биологическую ценность. Доказано, что обогащение рациона коров с E-витаминным премиксисом, содержащим токоферол, в пределах 370 и 490 мг на корову, позволяет установить возможное увеличение концентрации молока, что указывает на возможность естественного получения витаминизированного молока. Также указано эффективное влияние дополнительных количеств витамина Е на снижение концентрации соматических клеток в молоке, что способствует качеству сырого молока.
URI: http://dspace.hnpu.edu.ua/handle/123456789/1030
ISSN: 1230-4743
Appears in Collections:Кафедра анатомії і фізіології людини імені д.м.н. проф. Я. Р. Синельникова

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Zozulya Yu. O., Ionov I. А. Efficiency of vitamin E .pdf423.33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.